keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Moderni Isukki siivoaa!


Siivous kuuluu jokaisen koti-isän ja äidin arkeen. Meillä on yksikerroksinen omakotitalo noin 150m3 joka ei ole nykymittapuulla mitenkään kovin suuri, mutta usko tai älä, rakas lukija, että sen siivoaminen voi olla kyllä yllättävän haasteellista.   

Ennen lapsien hankkimista emme vaimoni kanssa tienneet mitä lika on. Pesimme aavistuksen verran likaisia vaatteitamme ja siivottuakin tuli varmasti useammin, vaikka lattiat olivat tahrattomat. 

Olen yrittänyt hoitaa siivoamisenkin koti-isänä, vaikka sitä touhua välttelen yleensä niin pitkään kuin mahdollista. Joka paikassa näkyvät sormenjäljet, ruoka/mehutahrat lattialla ja tapeteissa käyvät välillä hermoille, mutta niiden kanssa oppii elämään. 
Meidän perheessä ei ole todellakaan ketään siivoushullua joka puunaisi kodin kuntoon päivittäin, joten siivousta on helppo lykätä siihen saakka kunnes joku on esimerkiksi tulossa kylään tai villakoirien liikehdintä alkaa olla niin runsasta, että itseäkin hävettää vaikka olisi yksin kotona.

Todella harvoin minun on tullut kuitenkaan siivottua koti-isänä aamupäivisin, jolloin saisin tehdä sen rauhassa. En ole halunnut kuluttaa vapaaehtoisesti vapaa-aikaani siihen.

Siivous on aika rankkaa hommaa kahden alle kouluikäisen lapsen perheessä, koska suuri osa ajasta menee tavaroiden järjestelemiseen ennen kuin pystyy edes aloittamaan kunnolla itse siivousta. Olemme antaneet 4v-tyttäremme toteuttaa askarteluharrastusta missä vain ja hän onkin erityisen taitava saksien käyttäjä. Paperisilppua on siis joka paikassa ja kun saan keräiltyä ne, niin hän on jo aloittanut uuden silppuamisurakan toisesta päästä taloa.


Paperisilpun kerääminen on yllättävän työlästä,
mutta siihenkin voi koittaa nakittaa lapset mukaan.

Kaikki sakset ovat joskus ”kadonneet” talosta salaperäisesti kun isukilla menee hermot.
Paperisilpun keräilyn sekä lelujen ja muun roinan järjestelemisen jälkeen alkaa imurointi, joka sisältää omat jännitysmomenttinsa, koska imuriin livahtaa koko ajan jotain tavaraa.
Olikohan se vaimon korvakoru vai legopalikka? No, aivan sama! 

Tekstiilien livahtaessa imuriin joutuu kuitenkin pysäyttämään koska imuteho heikkenee. Muussa tapauksessa imuri vetää koko talon läpi ja ne mitä sinne menee, niin menee. Ehkä joku avaa pölypussin vielä ennen roskikseen viemistä tai sitten ei.


Taas meni jotain imuriin, mutta jos jokaisen
kolahduksen jälkeen avaisi pölypussin,
ei muuta ehtisi tehdäkään.

Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ottaa lapset mukaan siivoukseen. Pienikin lapsi osaa hienosti vedellä kuivalla mikrokuitu-liinamopilla taloa ympäri ja toiselle voi antaa pölyhuiskan. Lapset voi myös pyytää pyyhkimään pölyjä vaikeista paikoista kuten lattialistojen päältä. Lapsien mielestä se voi olla jopa hauskaa. 
Uskon, että on tärkeää ottaa lapset mukaan kotiaskareisiin jo varhaisella iällä. (Tässä vaiheessa voi vaikka mennä pariksi minuutiksi käväisemään esim. Facebookissa, mutta ei pidemmäksi aikaa jotta ei väsähdä).         

Lattianpesuvaiheen alussa on tärkeää, että lapset harhautetaan katsomaan vaikka televisiota. Heidät koetetaan saada paikoilleen, jos mahdollista, jotta eivät heti tassuttelisi kostean lattian poikki. Tämä ei yleensä onnistu koska lapsille tulee kaikenlaista mieleen mihin pitää päästä ja yleensä kostean lattian poikki mennään heti. Jotkut kuivuneet tahrat ruokapöydän ympärillä eivät lähde vaikka käytän kaikki miehiset voimani nihkeällä mopilla hinkkaamiseen. Tässä vaiheessa on jo pieni hiki noussut pintaan. Kaloreitakin kuluu varmasti.  

Viimekertaisen siivouksen yhteydessä nelivuotias ei ehtinyt mennä vessaan koska oli liian hauskat leikit kesken ja pissasi pitkin eteisen lattiaa sekä WC:n kauttaaltaan. En ollut vielä pessyt lattioita luojan kiitos sieltä päästä taloa, mutta jos olisin, niin varmasti olisin saanut nenäverenvuodon ahdistuksesta. Nyt huusin vain kurkku suorana vaikka eihän tyttö parka sitä tahallaan tehnyt.  

Lattianpesun jälkeen olen siirtynyt pesemään kahta WC-tilaamme, joissa todellakin on siivottavaa kahden WC:n käyttämistä opettelevan lapsen kanssa. 
Pissan haju ei lähde pinnoilta vaikka käytän supervoimakasta pesuainetta ja jynssään niin paljon kun hauiksesta lähtee. Mutta kai ne hajut joskus lähtevät. Yleensä toiselle lapselle tulee iso hätä jo ennen kun olen saanut WC-tilat pestyä – tai sitten itselle. 

Siivousurakan jälkeen on yleensä jonkinlainen ruoka-aika ja mehut kaatuilevat jälleen pöydässä, jugurtti putoilee lattialle ja rasvaisilla sormilla lääpitään seiniin. Tässä vaiheessa on hyvä pitää kuitenkin hermot kasassa vaikka väsynyt onkin, ja koettaa muistaa että elämistä varten koti on olemassa – eikö niin? Yksi kerros likaa saatu kuitenkin taas alta pois. Avotakka-lehti voi tulla tekemään jutun unelmakodista joskus myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti